Nieuws uit Ommen
Zûte Plassies: Ommen’s zoete trots!
-
Leestijd 3
-
Gelezen 101 keer
Wanneer de "r" in de maand zit, is er in Ommen één lekkernij waar iedere fijnproever naar uitkijkt: de Zûte Plassies. Dit traditionele stroopbroodje is uniek voor Ommen en verkrijgbaar bij de lokale bakkers tijdens de laatste maanden van het jaar. Wat ons betreft een echte must-try in Ommen!
Wanneer de "r" in de maand zit, is er in Ommen één lekkernij waar iedere fijnproever naar uitkijkt: de Zûte Plassies. Dit traditionele stroopbroodje is uniek voor Ommen en verkrijgbaar bij de lokale bakkers tijdens de laatste maanden van het jaar. Wat ons betreft een echte must-try in Ommen!
Een hapje uit de historie
De Zûte Plassies zijn al sinds 1878 een belangrijk onderdeel van de Ommer eetcultuur. Met recht een historisch hapje dus! Het verhaal gaat dat bakker Makkinga als eerste deze stroopbroodjes introduceerde. Andere bakkers in Ommen volgden al snel, ieder met hun eigen draai, maar met dezelfde naam: Zûte Plassies. Het broodje, dat oorspronkelijk rond de feestdagen van Sint-Nicolaas werd gegeten, werd al snel populair als midwintertraktatie.
De naam verklapt eigenlijk al veel over de inhoud: "zûte" staat voor zoet en "plassie" betekent broodje. De unieke smaak ontstaat door een combinatie van stroop en anijs, wat natuurlijk perfect past bij de winterse sferen. Traditioneel werd anijszaad in deze tijd van het jaar veel gebruikt, de toevoeging aan dit luxe broodje is dan ook geen gekke keuze.
Een broodje vol traditie
Zûte Plassies zijn veel meer dan alleen een broodje; ze zijn een traditie. Ommenaren die buiten de stad wonen, komen zelfs in deze tijd van het jaar speciaal terug naar hun geboortestreek om deze lekkernij in te slaan. En de bakkers? Die zien ze -letterlijk- als zoete broodjes over de toonbank vliegen.
Waarom je dit zoete broodje moet proeven
De Zûte Plassies zijn niet zomaar een lekkernij, ze vertegenwoordigen een stukje Ommer historie. Ze ontstonden in een tijd waarin de bakkers in de regio creatief moesten zijn om op te vallen tussen de concurrentie. Het resultaat: een uniek feestbroodje dat generaties later nog steeds geliefd is. Net zoals steden als Den Bosch trots zijn op hun Bossche bollen, heeft Ommen dit iconische stroopbroodje als eigen specialiteit.
Met een diameter van ongeveer 6 centimeter en een hoogte van 4 centimeter, heeft het Zûte Plassie een herkenbare honingraatstructuur. De goudbruine buitenkant en de zacht grijs-okerkleurige binnenkant (loopt het water je al in de mond?) maken het niet alleen heerlijk, maar ook een lust voor het oog! Smeer er een klein beetje boter op, en je hebt een perfecte traktatie bij de koffie of thee.
Waar te vinden
Gelukkig hoef je niet ver te zoeken: de Zûte Plassies zijn verkrijgbaar bij de bakkers in Ommen. Tip: Wacht niet te lang, want de vraag is groot en de voorraad is beperkt.
Geniet ervan!
Foto: Harry Woertink