80 jaar vrijheid
Ommen Herdenkt
-
Leestijd 4
-
Gelezen 1073 keer
In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20:00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Het jaarthema voor 2025 is 80 jaar vrijheid
In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20:00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Het jaarthema voor 2025 is 80 jaar vrijheid

Programma Dodenherdenking Ommen 4 mei 2025
13:00 uur Bloemenceremonie op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg. Er worden bloemen gelegd op de oorlogsgraven van het Brits Gemenebest, de graven van de burgerslachtoffers en de graven van de slachtoffers van kamp Erika. Er zijn toespraken en er zullen gedichten worden voorgedragen. Aansluitend worden bloemen gezet bij de Joodse begraafplaats en ook hier wordt een gedicht voorgedragen.
15:00 uur In het kader van de herdenking wordt het requiem van Fauré door het Sallands Bachkoor uitgevoerd. Aanvang 15:00 uur in de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat.
18:00 uur Herdenking bij het herinneringsmonument voormalig kamp Erika, Besthmenerberg. Deze herdenking wordt georganiseerd door het CCO (Cultuurhistorisch Centrum Ommen). Om 17:30 uur vertrek vanaf de parkeerplaats “Steile Oever” naar het monument.
19:40 uur Herdenking bij het gemeentehuis. Dit jaar werken mee: kinderen van de basisscholen Het Koloriet en de Guido de Bres, muziekvereniging SDG en violiste Chloë Elsenaar. Tijdens de herdenking worden de namen gelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er zijn verschillende muzikale intermezzo's tussen de programma-onderdelen. Ter afsluiting is er een défilé en kan eenieder die dat wenst bloemen leggen.
Herdenkingen in de buurtschappen
Beerzerveld/Mariënberg: om 19:30 uur verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg in Mariënberg. Na de kranslegging bij het NS monument vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Nieuweweg.
Herdenking Stegeren: aanvang 19:40 uur bij het monument in Stegeren (aan de Stegerdijk) .
Herdenking Lemele: om 19:30 uur verzamelen bij gebouw De Schakel. Vanaf hier vertrekt de stille tocht naar naar het monument voor Vrede en Vrijheid op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde.
Herdenking Vinkenbuurt: aanvang 17:45 uur bij de beelden van de twee vinken nabij de schuilhut (T-splitsing Koloniedijk-Prinsenweg).
Vechtdal FM Live verslag Dodenherdenking
Op zondag 4 mei doet Gert Stegeman namens Vechtdal FM live verslag van de dodenherdenking op de Besthmenerberg. Hij praat met aanwezigen en doet live verslag van de officiële herdenking die om 18:00 uur begint.
In een rechtstreekse uitzending tussen 17:00 en 20:00 uur besteedt de lokale omroep aan de hand van verhalen ruim aandacht aan de Joodse werkkampen in Arriën en Dalfsen, onderduikers in Dalfsen, de gruwelen van Kamp Erika, en de terugkeer van Joden die letterlijk met lege handen stonden omdat hun huizen en bezittingen voor een schijntje waren verkocht aan landgenoten door de Duitse bezetter.
In de studio in Nieuwleusen praten Donald Harpenslagen en Jeroen Bloemsma met Gerrit Jan Veldhuis over de behandeling van de Joden na terugkomst uit de vernietigingskampen. Daarnaast zijn er interviews met Guusta Veldman, historica en auteur van het boek: Knackers achter prikkeldraad, en Lion Tokkie die met de theatervoorstelling 'Wortel van Gras' aandacht vraagt voor een onderbelichte episode in de Nederlandse geschiedschrijving: De Joodse werkkampen; voor vele Nederlandse Joden het voorportaal van de vernietigingskampen.
De radio-uitzending is zondag te beluisteren tussen 17:00 en 20:00 uur via de ether (105.9 FM/106.3), en de Vechtdal FM website. De interviews met Guusta Veldman en Lion Tokkie zijn na de uitzending terug te luisteren via Spotify op de website van RTV Vechtdal.
Vlagprotocol
op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen neergehaald. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top alvorens neergehaald te worden. Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.