navigatie overslaan

Welkom in ‘Umme’. Want met deze naam is het allemaal begonnen (eerste vermelding in 1133). Ommen, een Hanzestadje en gemeente met een rijk verleden, gelegen aan de vruchtbare oevers van de Vecht, vormde een belangrijke schakel in een handelsnetwerk dat zich uitstrekte tot het Duitse graafschap Hessen. De historische Hessenweg, die nog steeds bestaat, is een blijvende herinnering aan deze periode van levendige handel en vruchtbaar land.

In het jaar 1248 werd Ommen door bisschop Otto III van Utrecht onderscheiden met stadsrechten, een voorrecht dat destijds uniek was in de regio. Ondanks dat de originele akte niet meer bestaat, is er nog wel een kopie die dit belangrijke moment in de geschiedenis van Ommen bevestigt. Bisschop Otto III, die niet alleen een kerkelijk leider was maar ook als landsheer over Overijssel regeerde, wilde de vrede in deze regio waarborgen. Stadsrechten dienden ook als een strategische zet om steun te krijgen tegen de opstandige Drenten. Dit was niet alleen voordelig voor de bisschop, maar bood ook bescherming en vele voordelen voor de Ommenaren zelf.

Met het verwerven van de burgerrechten konden inwoners van Ommen veilig binnen de stadsmuren leven, handel drijven en genieten van verschillende privileges zoals het gebruik van de Vechtbrug en het grazen van vee op de gemeenschappelijke weiden. Ook konden zij eigen bestuurders kiezen, iets dat de inwoners heel erg waardeerden. Deze rechten kwamen echter met verantwoordelijkheden. De burgers van Ommen waren verplicht om de wacht te lopen en de stad te verdedigen in tijden van nood. Het is deze samensmelting van rechten en plichten die onze gemeenschap door de eeuwen heen heeft gevormd tot wat die nu is: een welvarende en hechte gastvrije gemeenschap die trots is op haar erfgoed.

Dit is natuurlijk maar een stukje geschiedenis over het allereerste begin. Ommen heeft nog veel meer historie waar we erg trots op zijn. De natuurlijke schoonheid van Ommen, met een derde van het gemeenteoppervlak bedekt met bos en hei, heeft geleid tot de ontwikkeling van toerisme, vooral dankzij de vroege betrokkenheid van de padvinderij. Het landschap wordt beschouwd als het mooiste en meest gevarieerde van Overijssel. Van weelderige bossen, heidevelden, landgoederen, het agrarische landschap en de pittoreske buurtschappen en een heel gezellig stadje.

Historisch gezien speelt Ommen een belangrijke rol, met hoogtepunten zoals de Sterkampen in de jaren dertig en het bezoek van Jiddu Krishnamurti, waarmee de stad wereldwijd op de kaart werd gezet. Baron van Pallandt's vrijgevigheid bij het openstellen van zijn landgoed Eerde voor de padvinderij, legde de basis voor meer dan een eeuw scoutingactiviteiten in Ommen, waarbij Landgoed Eerde en Gilwell Ada's Hoeve centraal staan. Vandaag de dag is de hele gemeente Ommen nog steeds een bekende en geliefde bestemming voor vakantiegangers en cultuurliefhebbers.